Když Měsíc tolik nevadí, fotí se M42 lépe – Štefánikova hvězdárna – západní kopule

Nedávno jsem psal o fotografování mlhoviny M42 a Měsíce na Štefánikově hvězdárně, dalekohledu König. Nyní jsem mlhovinu M42 pro změnu fotografoval na novějším zrcadlovém dalekohledu z roku 1967. Průměr zrcadla 370 mm (meniskem 350 mm) s ohniskovou vzdáleností 3300 mm jej přímo předurčuje k pozorování objektů hlubokého vesmíru. Tedy pro M42 to pravé. Oproti předchozímu příspěvku nebyl Měsíc tolik rušivým elementem, a počasí bylo o něco příznivější (dobrý seeing).I tento dalekohled má svoji historii. Původně měl být umístěn na hvězdárně v polské  Varšavě, nicméně jej máme v Praze. Říká se mu jednoduše – Buřt.

Hmotnost celé dalekohledu i s montáží je 2,5 t, z toho má pouze dalekohled 750 kg. Zajímavostí je, že kopule, pod kterou je instalován, je jedna z posledních typů ocel-dřevo, které byly vyrobeny firmou Carl Zeiss v roce 1985. Později se vyráběly pouze laminátové dražší verze.
Mlhovinu M42 jsem fotografoval i s korekčními snímky (Dark Frame, Bias; žádné Flat Field snímky). Použitelných fotografií mlhoviny bylo 73, s délkou expozice jednotlivých snímků  30 sekund, které jsou složeny programem DeepSkyStacker. Finální úprava byla provedena v PixInsight LE. Oproti předchozímu výslednému obrázku je zde velké množství detailů.

1 komentář u „Když Měsíc tolik nevadí, fotí se M42 lépe – Štefánikova hvězdárna – západní kopule

  1. Pingback: Když se řekne: hvězdárenský dalekohled – Štefánikova hvězdárna – Maksutov-Cassegrain | brichacek.net

Leave a Reply