Správa kontaktů Facebooku synchronizovaných z Messengeru a archivace informací

Messenger, aplikace Facebooku, která je určena pro psaní, zasílání a příjem zpráv na chytrých mobilních telefonech, dovoluje kromě komunikace s přáteli také synchronizaci kontaktů se zařízením. Pokud máme Messenger propojen s našimi kontakty v telefonu, tedy zapnutu synchronizaci, jsou tyto kontakty odesílány na servery služby Facebook. Mezi nimi lze nalézt nejenom kontakty uložené přímo v zařízení, ale i z dalších služeb, ke kterým máme přístup, např. Google, Twitter, LinkedIn, emailové účty, apod.V případě, že Facebook nalezne takový kontakt ve své databázi – podle telefonního čísla či emailové adresy, je přidán mezi kontakty v Messengeru a zobrazován v navrhovaných přátelích webového rozhraní.

I přesto, že zrušíme synchronizaci, již odeslané kontakty zůstávají na serverech služby a jsou dále využívány. Možná nás napadne, proč je nelze jednoduše z aplikace vymazat? To je dáno naprogramováním celého systému a vymyšlenou logikou.

Tyto kontakty se nám ale nezobrazují mezi našimi přáteli ve webovém aplikaci. Proto ani zde s jejich správou nepořídíme.

Nahrávání a správa kontaktů

Jedinou možností je využít ne tak známou a jednoduše dostupnou část webového rozhraní. Existuje stránka Nahrávání a správa kontaktů, kde lze kontakty z databáze služby vymazat. Nejde tedy přímo o možnost úpravy kontaktů jako takových, ale opravdu pouze jejich odstranění.

Správa pozvánek a importovaných kontaktů

Podobným způsobem lze Spravovat pozvánky a importované kontakty, které byly přidány pomocí aplikace Facebook (či Facebook Lite), instalované na chytrém telefonu.

Archivace informací z Facebooku

I Facebook umožňuje stažení uložených informací. Těmi jsou osobní údaje, publikované fotografie, videa, kontakty, zprávy, a jiné. Je potřeba si dát velký pozor, abychom tyto archivované informace nenechávali na veřejně přístupném místě, ale pečlivě střežili jejich obsah. To právě kvůli citlivosti některých uložených informací.

Funkci archivace nalezneme v obecných nastaveních účtu. Po kliknutí na odkaz Stáhněte si soubor se svými daty z Facebooku, započne probíhat příprava datového souboru. Doba zpracování je závislá na množství dat, které jsme na Facebook uložili. O ukončení přípravy souboru jsme informováni přes náš emailový kontakt, kam je zaslán i odkaz pro stažení dat ve formátu ZIP.


Zajímavou možností je získání informací i o osobách, které nemají vytvořen uživatelský účet. K tomu slouží stránka Žádost o poskytnutí osobních údajů.

 

Napsat komentář