Vyčištění lamel clony objektivu Domiplan 2.8/50 (pro fotoaparát EXA 1a)

Prakticky všechny staré fotografické objektivy trpí množstvím problémů. Ať se jedná o degradaci plastů, mechanické opotřebení, zaprášení pohyblivých ústrojí nebo rozpad radioaktivních materiálů, které se využívaly pro zlepšení optických vlastností skla čoček. I objektiv mého kinofilmového fotoaparátů se potýkal s mechanickým problémem – váznutím lamel clony.

Nastavení clony fotoaparát Exa 1a se provádí klasickým ručním způsobem, tedy kroužkem na objektivu. Objektiv ale zacloní až při stisku páčky, která je spojena se spouští na přední straně fotoaparátu. Je to tedy podobný systém, jako u objektivů s automatickou clonou ovládanou kolíkem v bajonetu z těla přístroje. Přesněji, lehce zmáčkneme páčku, přes kterou zacloníme a domáčknutím přes spoušť exponujeme. Po uvolnění páčky objektiv opět odcloní a můžeme zaostřovat na „plnou díru.“ Můj objektiv ale clonil těžkopádně a pro opětovné odclonění – pro zaostření přes šachtu – bylo nutné snížit clonu na co nejnižší hodnotu (2.8). V některých případech nechtěl objektiv před expozicí na požadované nastavení zaclonit. Také se mi zdálo, že na jedné lamele clony je něco jako olej. Bývá to teplem rozpuštěná stará vazelína, která se z mechanizmu ostření dostane provozem,  zejména v létě, na clonu. Zde následně plní nežádoucí funkci lepidla a lamely mají tuhý chod.

Pojďme se ale podívat, jak objektiv rozebrat a lamely vyčistit.

Nástroje a přípravky:

  • Malý plochý šroubovák;
  • pinzeta;
  • dřevěná párátka;
  • tenký plech (např. z plechovky od nápojů);
  • líh/jiné rozpouštědlo (isopropanol);
  • čistý hadřík pro odstranění reziduí staré vazelíny.

Nyní odšroubujeme kryt bajonetu (3 šroubky), ovládání clony (2 šroubky) a vlastní bajonet (3 šroubky):

V tuto chvíli před námi leží objektiv bez bajonetu. Připravíme si párátko, kterým zajistíme ovládání lamely, aby se nám po sundání krytu s čočkou lamely nepoškodily a nevypadly.

Při sundavání krytu dáváme pozor, protože po jeho stranách vypadnou dvě malé pružinky s čepy aretace ostření. Nyní si raději prohlédněte všechny ostatní fotografie až do konce článku, aby bylo jasné, jak pružinky s trny vypadají.

Pro vyndavání jednotlivých lamel použijeme pinzetu. Musíme dbát zvýšené opatrnosti, protože není problém tenký plech pinzetou promáčknout. Poškozené lamely už nám v objektivu budou drhnout a clona nebude pracovat správně, pokud vůbec.

Lamely namočíme do rozpouštědla (líh, isopropanol, atd.), a postupně je jemně otíráme a sušíme jemným hadříkem. Vyčistíme také kroužek ovládání lamel a ostatní znečištěná místa. Dáváme pozor, abychom si nezašpinili čočky optiky ať už rozpouštědlem či prachem.

Postupně jak čistíme lamely clony, je opatrně ukládáme na místa na objektivu (detail umístění je na předchozích fotografiích). Důležité je mít mechanizmus clony zajištěn, jinak se lamely tahem pružiny v objektivu rozjedou až přes přírubu (vnější černý ocelový kroužek), na kterou musíme přišroubovat kryt.

Nyní nám zbývá poslední test naší zručnosti – umístit bajonet. Celou operaci stěžuje dvojice pružinek, které se musí stlačit pod bajonet. Pružinky s čepy aretace musí tlačit do vybrání v objektivu, které je vyznačeno na následujícím obrázku. Pružinky si zajistíme tenkým plechem, který vytáhneme těsně před dosednutím bajonetu na tělo objektivu. Proceduru nám může ztížit trn ovládání clony, na který tlačí otočný prvek zobrazený na prostředním obrázku níže. Pokud by nám neseděly díry pro šroubky, pomůžeme si šroubovákem, kterým otočíme stříbrný prstenec (viz obrázek s pružinkami). Při instalaci bajonetu si také můžeme díry proti sobě zajistit např. drátem, či jiným párátkem.

Po přišroubování bajonetu nainstalujeme ovládání clony a vyzkoušíme. Přišroubováním krytu bajonetu máme instalaci hotovu.

Leave a Reply