LCD stopky Ruhla kalibr 86-01

Ruhla kalibr 86-01Od nepaměti lidé používají různé způsoby měření času. Postupem doby se ale systémy měření a hlavně přesnosti s rostoucími nároky stále zdokonalují a zpřesňují. V období let 1984 – 1988 vyráběla východoněmecká společnost Ruhla digitální stopky s označením Calibre 86-10. Tyto stopky jsou poháněny krystalem 32 kHz, který dodává takt integrovanému obvodu U130. V době prodeje byla stanovena maloobchodní cena na 365 marek. Mezi další funkce, kromě stopek s přesností 0,01 s, patří kalendář s vyznačením dne v týdnu. Zdrojem energie je malá knoflíková baterie 1,55 V typu SR 48. Ta přístroji dodává energii až 18 měsíců.

A právě tento měřič času jsem měl k dispozici na prozkoumání a výměnu baterie. Bohužel ale původní článek „vytekl“ a poškodil část plošného spoje. Ten je vyroben z tenké měděné fólie s napařeným zlatem.

Po mechanickém odstranění oxidu jsem nicméně zjistil, že část spojů byla korozí zasažena fatálním způsobem. Ke slovu přišel elektrovodivý lak, který jednu z takových částí nahradil.

Na obrázcích je vidět vnitřní uspořádání stopek, plošný spoj s rezidui oxidu a opravení části již zmíněným elektrovodivým lakem.

Více informací o stopkách Ruhla kalibr 86-01 lze nalézt v záručním listu a uživatelské příručce.

Uživatelská příručka
Záruční list

Leave a Reply