Bílá lithiová vazelína jako mazivo pro fotografické objektivy

O výhodách lithiové vazelíny pro použití v jemné mechanice asi není co namítat. Odolává vysokým teplotám, vodě včetně vzdušné vlhkosti, a poskytuje velmi dobrou protikorozní ochranu v agresivních prostředích. Samozřejmě poskytuje dlouho trvající mazací vlastnosti a výhodou je také nestékavost vazelíny. Vazelínu lze zakoupit v klasické podobě v dóze nebo ve spreji. Pokud se ale budeme poohlížet po lithiové vazelíně určené pro mazání objektivů, narazíme na poměrně vysoké ceny za malé množství.

Já sháněl lithiovou vazelínu pro namazání ruského objektivu Helios. Po dlouhém hledání mě napadlo zakoupit poměrně levný sprej Coyote a vazelínu vhodné konzistence si připravit.

Jedná se zpravidla o minerální mazací vazelínu zahuštěnou lithiovým mýdlem. Sprej samozřejmě obsahuje hnací těkavé látky. Podobný prostředek vyrábí např. i  společnost WD-40 Company.

Za 400 ml zaplatíme přibližně 150 Kč, což není mnoho.

Získání vhodné konzistence mazací hmoty je poměrně jednoduchý proces. Do malé vaničky nastříkáme lithiovou vazelínu a necháme přes noc odstát. Tím získáme zhruba 1:10 původního množství. Zbytek je tvořen hnacím plynem, který nám přes noc z vazelíny vyprchá.

Na posledním obrázku je zachycena vazelínou naplněná injekční stříkačka a 2ml plastová zkumavka na vzorky. I skrz úzký otvor injekční jehly lze jednoduše vazelínu protlačit.

S touto vazelínou jsem namazal několik manuálních objektivů a musím poznamenat, že chod mechanismu (ostření) je hladký, jemný, „nelepivý“ a i přesto drží pozici. Rozhodně se nebojím, že by vazelína prosakovala ústrojím, a nějakým způsobem znečišťovala např. lamelu olejovým potahem, což je nejčastější problém starších manuálních objektivů.

2 komentáře u „Bílá lithiová vazelína jako mazivo pro fotografické objektivy

  1. Pingback: Vyčištění a přemazání objektivu Tair3 PhS 300mm f/4,5 (Zenit Photosniper) | brichacek.net

  2. Pingback: Promazání ostření objektivu Industar 61 L/D (závit M39) | brichacek.net

Leave a Reply