Oprava „lepivé“ závěrky fotoaparátů Canon EOS

Starší filmové fotoaparáty Canon EOS trpí zajímavou chybou, kterou je degradace pěnového dorazu závěrky. Problém se projevuje tím že při fotografování zůstává vyset zrcátko. Po otevření fotoaparátu je patrné zašpinění levé strany lamel závěrky lepivou hmotou. Právě ta způsobuje ztužení chodu závěrky a problém s návratem zrcátka do správné polohy. Jak je možné tuto závadu napravit popisuje tento článek.

Jak jsem již zmínil, projevem je visící zrcátko. To může být způsobeno samozřejmě i jinou, např. mechanickou poruchou, nebo vytlačenou dorazovou pěnou nad zrcátkem. Pokud je ale závěrka zašpiněna černou hmotou, máme jasno. Toto zašpinění je zejména patrné ze strany filmu, ale můžeme jej v menší míře nalézt i po odklopení zrcátka rukou. Pokud máme ve fotoaparátu film, podíváme se nejdříve právě za zrcátko.

Závadu může vyřešit servis fotoaparátů Canon, a to výměnou závěrky, nebo očištěním zašpinění. Jelikož je cena výměny závěrky zpravidla větší než cena fotoaparátu, nemá prakticky význam tuto opravu u fotoaparátů nižších tříd provádět.

Ani mně se tento problém nevyhnul u mého fotoaparátu Canon EOS 50. Nicméně jsem se rozhodl jej vyřešit sám. Na internetu můžeme nalézt množství postupů, jak vyčištění provést.

Kromě občasného visení zrcátka špatně pracovala závěrka – po zmáčknutí spouště se spustila první i druhá lamela a zrcátko zůstalo viset; po druhém zmáčknutí spouště se zrcátko uvolnilo a lamely závěrky se vrátily do svých výchozích pozic. Všechny nastavené časy byla závěrka otevřena stejně dlouhou (spíše velmi krátkou) dobu. Pokud došlo k problémům se závěrkou, na prázdném LCD blikal pouze ukazatel vybité baterie, ač měla správné napětí. Zprvu jsem si tedy myslel, že mám špatné baterie – ač nově koupené.

Potřebovat budeme prostředek na čištění. Doporučuji použít isopropylalkohol, který se používá pro čištění optiky a drobných zařízení v elektronice.

Dále potřebujeme několik vatových tyčinek a obyčejný kancelářský papír nastříhaný na zhruba centimetr široké proužky.

 

Pojďme se ale podívat, jak vypadá zašpiněná závěrka.

Vezmeme vatovou tyčinku a na jeden konec lehce nastříkáme isopropylalkohol. Stačí opravdu málo, tekutina by neměla z vaty odkapávat. Opatrně otíráme lamely závěrky koncem s isopropylalkoholem střídavě s nenamočeným koncem. Tím se za několik minut zbavíme znečištění. Stejnou operaci provedeme i ze strany zrcátka, které musíme rukou přidržet.

V žádném případě nezkoušíme závěrku aktivovat spouští.

Nyní vezmeme kousek ustřiženého papíru a lehce konec namočíme do isopropylalkoholu. Jemně jej zasouváme do spodní části závěrky v místě, kde se objevili ušpinění. Papírem pohybujeme nahoru a dolu v rozmezí cca 5 mm. Na spodním dorazu bychom měli cítit zabořování papíru jakoby do nějakého gelu. To je právě časem degradovaná guma.

Při vytažení papíru na jeho asi 3 mm uvidíme černou mazlavou látku. Vezmeme jiný papír a postup opakujeme. Tímto způsobem postupujeme až na papíru nezůstávají žádná rezidua černé hmoty.

Nespěcháme. Po vyčistění pozice pod lamelami závěrky očistíme případné zašpinění na lamelách.

Na obrázku je patrné množství znečištěných papírků.

Fotoaparát necháme několik hodin bez vyzkoušení. Poté jej můžeme otestovat. Vyzkoušíme všechny časy. Pokud budeme netrpěliví, nemusí závěrka pracovat při všech časech správně, a to zejména při těch velmi krátkých.

Bohužel bez rozebrání fotoaparátu, a výměny poškozených částí, není oprava finální a po určitém čase se může objevit znovu. Nicméně se jedná o nejrychlejší napravení vzniklé situace.

Leave a Reply