Formulář pro zakreslování sluneční fotosféry – průměr 125 mm

Zákresy sluneční fotosféry jsou jednou z vědeckých disciplín studia Slunce. Historii kreseb fotosféry začal před bezmála 400 lety Galileo Galilei, ale její soustavné zaznamenávání pomocí zákresů je prováděno od 17. století. Jedná se tedy o nejdelší řadu pozorování Slunce.
Mohlo by se zdát, že zákresy sluneční fotosféry všichni provádíme od té doby, co jsme jako batolata  nakreslili své první sluníčko. Ve skutečnosti je zakreslování fotosféry o něco složitější. Nevystačíme pouze se žlutou pastelkou, ale potřebujeme dalekohled s paralaktickou montáží a motorovým pohonem, formulář pro zakreslení fotosféry, držák formuláře na dalekohledu, tužky číslo 1 a 3, červenou pastelku a gumu.

Pro zakreslení se používají dva formáty průměru slunečního disku. Těmi jsou 25 cm a 12,5 cm. A právě formulář pro zákresy do kruhu 12,5 cm jsem si vytvořil vlastní:

Slunce – formulář A4 – 2xA5 [v3]

Slunce EW – formulář A4 – 2xA5 [v3] (otočená osa X – východ-západ – pro některé dalekohledy)

My doma fotosféru nezakreslujeme, ale formulář používáme pro cvičné účely. Formuláře máme vytištěné na pauzovacím papíru, který je průhledný. Pro zákresy používáme prosvětlovací desku, na které je umístěn reálný obrázek fotosféry se slunečními skvrnami, překrytý pauzovacím papírem s formulářem. Vše je zajištěno proti posunutí magnety.


A když není k dispozici prosvětlovací deska, nechá se na formulář zakreslovat dle libosti.

Leave a Reply