Finanční ukazatele pro výběr vhodných akcií pro dlouhodobou investici

Před několika lety jsem se začal aktivněji zajímat o akciový trh. I když pasivně jsem jej s rozestupem sledoval od svých asi šestnácti let, kdy jsem hltal nejrůznější články a tabulky v Hospodářských novinách. Aktivněji myslím prvními svými investicemi. A protože jsem se velmi dlouho bál, začínal jsem na všelijakých simulátorech, na kterých jsem zkoušel různé strategie. Poměrně rychle jsem se rozhodl, že se nebudu na akciovém trhu „živit“. Místo toho jsem si zvolil strategii dlouhodobých investic části svých volných prostředků.
Jistě, akciový trh může být zrádný a turbulentní, a proto je důležité každou investici pečlivě zvažovat. Tím myslím nepodléhat zaručeným zprávám o výhodnosti nákupu, či rychlém prodeji – je to těžké a odporuje to přirozené lidské logice, ale je nutné se tak naučit přemýšlet, nicméně, chce to čas. V první řadě je důležité si uvědomit, že na akciovém trhu nemáme 100% jistotu, že námi investované prostředky opravdu vydělají. V mém případě jsem byl ochoten uvolnit takové množství prostředků, o které při nejčernějším scénáři mohu přijít, aniž by to ovlivnilo cokoli jiného. Samozřejmě by něco takového velmi mrzelo, ale určité, byť minimální, riziko tu je.
Vzhledem k tomu, že za každou provedenou transakci se platí poplatky, nemá cenu začínat investice do několika kusů akciového titulu s cenou několika málo set korun. Měl jsem tedy předem vybráno několik titulů, do jsem investoval. A jak bývá v takovou chvíli zvykem, několikrát za den jsem sledoval aktuální vývoj pozic. Zpočátku, i přes přípravu z předchozích simulací, jsem na pozicích ztrácel. Jakmile člověk vloží opravdové peníze, které vydělal, vypadá akciový trh úplně jinak. Logiku zamění pudy a i v klimatizované místnosti se na čele objevují kapičky potu. V tuto chvíli je důležité vytrvat a doufat. Musím se ale přiznat, že první mé aktivní investice začaly v roce 2010, tedy po konci finanční krize. Jak s oblibou říkám, stihl jsem nastoupit do znovu se rozjíždějícího vlaku.
Psychologický tlak byl při pohledu na vývoj akcií v některých dnech znát. Euforie z každé přidané desetiny střídaly konsternace z procentních propadů. Teď trochu přeháním, ale i když jsem měl investováno poměrně málo prostředků (okolo 20 000 Kč), každý pohled na tabulku aktuálního stavu ve mně vzbuzoval uznání k psychické odolnosti lidí, kteří se tímto oborem denně živí…
Den ode dne jsem byl otupělejší a vzhledem k zapálení pro věc jsem začal spřádat plány na rozšíření portfolia. Plán byl jednoduchý, investovat na naší lokální české burze (i RMS), na německé, a v USA. Žádné zlato, stříbro, ropa, obilí. Pouze akcie. Diverzifikace sektorů se stala dalším krokem pro analýzu ještě před případnými investicemi. Těmi hlavními se staly finance, zdravotní péče, technologie, služby a spotřební zboží (pořadí je čisté náhodné).

Proč ale píši tento příspěvek. Abych si zapsal, k jakým finančním ukazatelům jsem se dostal pro většinu mých dalších investic. Jelikož investuji pouze na dlouhodobé bázi, vybírám akciové tituly s jistými vlastnostmi. Těmi jsou: je v TOP 50 v určitém sektoru, dlouhá historie a dlouhodobá stabilita, velký tržní kapitál a výplata dividendy. Mé portfolio obsahuje max. 30 titulů, které nechci rozšiřovat o další. Seznam je samozřejmě tajný :-) Obsahuje většinu titulů, které jsem vybíral výše uvedeným způsobem, ale i několik, kde jsem zjančil a nakoupil. Sice za poměrně málo, ale ověřil jsem si, že je lepší nespoléhat na „jisté informace.“

Následující tabulka obsahuje finanční ukazatele, které beru v ohled při výběru/porovnávání vhodných kandidátů pro dlouhodobou investici:

Dividendový výnos (dividend yield) > 2,8 %
P/E (DE: KGV) < 10 (10 – 20)
P/B (DE: KBV) < 1 (1 – 3)
P/S (DE: KUV) < 1 (1 – 3)
P/C (DE: KCV) < 5 (5 – 15)
PEG < 0,5 (0,5 – 1,7)
Čistý zisk (net profit margin) > 15 % (15 – 10 %)
ROS > 20 % (20 – 10 %)
ROE > 15 %
Tržní kapitál (market cap) > $10B (10 miliard dolarů)
β < 1

Se svým portfoliem jsem natolik spokojený, že jej nehodlám v době několika následujících let nikterak obohacovat nebo redukovat. Akcie rostou, dividendy pravidelně chodí.
Neberte to prosím jako návod, jak jistě zbohatnout. Je to pouze můj pohled na mé investice – nebo spíš na finanční ukazatele, které já sám beru v úvahu. Některé jsou nastaveny až nesmyslně kriticky, ale snažím se vyhnout velkému riziku, a raději investuji do jistoty s menším výnosem. Kdo chce, může se inspirovat tabulkou, která ale rozhodně není ideální variantou, jen něco, k čemu jsem pro své dlouhodobé investice došel sám. Pokud ale nerozumíte jen jednomu jedinému uvedenému ukazateli, studujte, studujte a studujte. Až budete vědět, vraťte se sem a můžete pohledem ohodnotit, jestli to dává smysl i Vám.

Leave a Reply