Vyčištění a přemazání objektivu Tair3 PhS 300mm f/4,5 (Zenit Photosniper)

V bývalém Sovětském svazu bylo k vidění mnoho zajímavých výrobků. Jedním z nich je i Zenit Photosniper. Jak název napovídá, jedná se o pušku, ale ne ledajakou. Je to puška fotografická. Přesněji řečeno jde o sadu zrcadlového fotoaparátu, teleobjektivu, pažby, několika filtrů a druhého objektivu úhledně umístěnou do plechového kufru.

Zmíněný teleobjektiv Tair3 PhS 300mm f/4,5 se mi podařilo získat. Zbytek prý padl za oběť rzi, špíně a vlhkost. Na mém objektivu se vlhkost podepsala pouze minimálně. Nejvíce byla zasažena přední dvojice čoček s antireflexní vrstvou, která byla pokryta „pavučinou“ z plísně. Rozhodl jsem se tedy zkusit objektivu vrátit jeho původní optické vlastnosti. (CLA – Clean, Lubricate, Adjust)Protože je objektiv jednoduchý a robustní, práce na jeho vyčištění nebyla žádným problémem. Bohužel ale nemám fotografie objektivu v původním, nečištěném stavu. Postup jsem fotografoval až při jeho opětovném skládání, uveden je tedy odzadu.

Nástroje

Objektiv nerozebereme/nesložíme bez potřebného vybavení.

  • Sada malých šroubováků – použité šroubky jsou miniaturní (1 – 2 mm) stavěcí (červík), nožem si nepomůžeme;
  • rýsovací jehla nebo lihový fix na označování;
  • bílý označovací fix – není nutný;
  • flexibilní klíč na závitové kroužky (spanner wrench for camera lens repair);
  • isopropylalkohol 99 % – na čištění optiky a zbylého maziva;
  • stlačený vzduch/balonek na ofukování optiky;
  • vazelína na promazání mechanických částí – např. lithiová.

Objektiv po CLA

Následující obrázky ukazují objektiv vyčištěný, namazaný a seřízený. Pokud nebudete vědět s tím „jak něco bylo původně“, mohou vám pomoci.

Postup rozebrání

Nyní si postupně probereme postup rozebrání objektivu. Složení je přesně v opačném pořadí. Příslušné šroubky mívají různé velikosti, proto si udržujte patřičný pořádek v dílech. Pravděpodobně některé šroubku nepřežijí. Ve většině případů zajišťují pouze zajištění nějaké matice – závitového kroužku, proto jejich absence nemusí vadit. Jeden malý šroubek jsem bohužel musel odvrtat malým vrtákem – nůta byla vlhkem urezlá.

Vysunutí vnitřní části objektivu s čočkami

Nejdříve musíme vyjmout vnitřní tubus s čočkami. Na prvním obrázku si povšimněte pozice vnitřního tubusu a pozice na ovládání ostření. V pozici „nekonečno“ jsou oba tubusy těsně u sebe.

Odšroubujeme čtveřici stříbrných šroubů s čočkovou hlavou, sejmeme ovládání ostření a po stisku páky ovládání clony vyjmeme vnitřní tubus.

Vyšroubování přední sady čoček

Po vysunutí vnitřního tubusu potřebujeme sundat přední kryt s popisem objektivu. Nejdříve vyšroubujeme tři šroubky na prvním obrázku označené červeně. Na tubus si označíme pozice (na obrázku modře), kde byly našroubovány, a pozici, kam až byl kryt našroubován – slouží totiž i jako zarážka pozice „nekonečno“ – viz předchozí odstavec. U mého objektivu šlo odšroubování krytu velmi špatně. Po odšroubování krytu jsem si důlky po šroubcích v tubusu objektivu vyplnil bílým zvýrazňovačem, abych správné pozice skrz dírku lépe viděl – pomohlo to pro opětovné složení a správné nalezení pozic. Podívejte se také, kde začíná nápis TAIR, a tuto pozici také označte. Správné nalezení pozice kroužku se velmi důležité.

Na druhém obrázku je označen jeden ze tří šroubků fixující pouzdro čoček. Vytočte je a poté vytočte pouzdro čoček (další dva obrázky).

Pouzdro čoček lze rozebrat a čočky vyjmout. Pokud to nemusíte dělat, nedělejte to. Mezi čočky se může dostat prach. Čočky opatrně vyčistěte isopropylalkoholem a jemným hadříkem na optiku. O mého objektivu byla z vnitřní strany již zmíněná pavučina plísně. Isopropylalkohol vše odstranil bez poškození antireflexní vrstvy. Zbylo pouze několik světlých teček – několik větších ohnisek plísně lehce narušilo antireflex, ale poškození je tak malé, že na fotografiích nebude nikdy vidět.

Vyšroubování zadní čočky (u fotoaparátu)

I zde musíme vyšroubovat pojistný šroubek (první obrázek). Následně vyšroubujeme uvnitř objektivu kroužek se závitem (druhý obrázek). Následně vyklepneme čočku i s pouzdrem do ruky (třetí obrázek).

Na posledních dvou obrázcích je zachyceno rozebrané pouzdro s čočkou. Tu opět vyčistíme isopropylalkoholem a jemným hadříkem.

Vyjmutí pouzdra s clonou a vyčištění

Pokud máme „línou“ nebo zašpiněnou clonu, musíme ji vyčistit.

Vyšroubujeme jeden malý šroubek na boku objektivu a následně vnitřní kroužek se závitem (první obrázek). Pomalu vytáhneme dvě sluneční clony vložené do tubusu. Nejdříve delší (druhý obrázek), poté kratší (třetí obrázek). Na posledním obrázku vidíme velkou klec s lamelami clony. Její pozici v tubusu si označíme.

Abychom vysunuli klec clony musíme na boku tubusy vyšroubovat jeden větší šroubek spojující ovládání clony s vnitřní klecí, a tři malé šroubky na těle tubusu. Klec clony můžeme vyklepnout na vhodnou kulatou krabičku, kterou vložíme do tubusu – tu použijeme i při vkládání klece do tubusu.

Klec se skládá ze dvou částí, kterými se ovládají lamely clony otáčením. Na dalších obrázcích se můžete podívat, jak to celé vypadá správně poskládané.

Vytočíme poslední šroubek a rozebereme klec.

Nyní už zbývá pouze vyčistit lamely clony v isopropylalkoholu a vše poskládat zpět do klece. Lamely v mém objektivy byly trochu pokryty rzí.

Složení

A nyní vše v opačném pořadí poskládáme.

Tak ať slouží!

Leave a Reply