Promazání ostření objektivu Industar 61 L/D (závit M39)

Objektiv Industar 61 L/D sovětské provenience FED, je často vyhledáván pro použití na fotoaparátech Leica, FED, Kiev a samozřejmě také na moderních bezzrcadlovkách. Jedním z největších problémů je váznoucí ostření, které se může při používání zadrhávat. Náprava je jednoduchá – výměna maziva.

Pro opravu budeme potřebovat pouze sadu šroubováků, isopropylalkohol a hadřík pro očištění starého maziva, lithiovou vazelínu.

Nejprve z vyšroubujeme tři šroubky ze zadní části objektivu. Poté sundáme dva hliníkové kroužky, podíváme se kde je použita stará vazelína a tu odstraníme. Vyšroubujeme větší šroub z malého vnitřního tubusu, a tři malé zapuštěné v ovládacím kroužku ostření (jeden je delší – zapamatujeme si jeho umístění). Odkryje se šroub, který slouží jako doraz vymezení ostření – zapamatujeme si, v jaké poloze se ostřící hliníkový kroužek nachází v obou krajních polohách. Abychom tento šroub vyšroubovali, musíme sundat černý hliníkový plech se stupnicí.

Pokud máme ostření rozebrané, starou vazelínu pečlivě odstraníme isopropylalkoholem, technickým benzínem nebo lihem.

Lithiovou vazelínou promažeme závit ostření a nasadíme hliníkový kroužek. Otáčením vyzkoušíme plynulost/tuhost ostření, a přebytečnou vazelínu případně odstraníme.

Objektiv sestavíme v opačném pořadí jeho rozebrání. Nezapomeneme lehce namazat také poslední část/kroužek, který jsme sundavali jako první (přišroubován třemi červenými šrouby).

Leave a Reply