Problém s ověřením rozšíření u Mozilla Firefox

Včera se Firefox začal potýkat s problémem ověření digitálních podpisů všech nainstalovaných rozšíření. Momentálně ještě není k dispozici finální oprava, ale kupříkladu uživatelé, kteří si aktualizují tento internetový prohlížeč sami, případně spoléhají na svou linuxovou distribuci, budou problémy spojenými s nemožností používat svá oblíbená rozšíření trpět delší dobu. Pokud ale nikdo z nás čekat nechce, může se o aktualizaci postarat sám, a to povolením instalací tzv. studií. O tom, jak využít této možnosti je právě tento článek.

Studie slouží k možnosti vyzkoušet si nové vlastnosti prohlížeče ještě než budou oficiálně vydány v novém softwarovém sestavení na internetových stránkách Firefoxu, či aktualizačním kanálem.

Ale popořádku. Jen ještě dodám, že nezáleží na operačním systému, na který je Firefox nainstalován.

Zjištění problémů s rozšířeními

O tom, že nemáme k dispozici rozšíření Firefoxu, a to ani ta, která jsou instalována automaticky, se dozvíme pohledem na panel nástrojů, při instalaci rozšíření, případně po otevření okna doplňky .

Povolení instalace studií

Jak jsem již uvedl, problém lze rychle vyřešit povolením instalace studií. To provedeme v Nastavení soukromí a zabezpečení zatržením voleb Odesílat technická data a data o interakcíchPovolit instalaci studií. Seznam aktuálních studií zobrazíme kliknutím na Zobrazit studie aplikace Firefox. Pravděpodobně bude prázdný.

Nyní musíme čekat, než se stáhnou a nainstalují nové studie. Já restartoval prohlížeč a zhruba do pěti minut obdržel nové studie.

Automaticky aplikované změny

Při pohledu do seznamu studií bychom měli vidět několik položek, mezi nimiž nebude chybět hotfix-update-xpi-signing-intermediate-bug. To je ta správná, která aplikuje opravu kontroly digitálních podpisů rozšíření Firefoxu.

Pokud se nemáme zájem účastnit sběru dat o naší aplikaci Firefox a programu instalace nových studií, můžeme vrátit nastavení do původního stavu.

Leave a Reply