Pod kapotou: High Speed 4 Ports USB 3.0/2.0 External Hub

USB Hub, doplněk, který v případě potřeby pomůže rozšířit počet konektorů pro připojení externích zařízení. Jeho výběr není pouze záležitostí návštěvy prodejce výpočetní techniky a zakoupení nejlevnějšího typu, ale před pořízením je potřeba se zamyslet, jaké vlastnosti chceme využít. Jeden takový, proklamovaný jako USB 3.0 Hub se mi dostal do ruky. Jaké bylo ale zjištění, že se ve skutečnosti jedná o zařízení USB 2.0.

Verze rozhraní určuje, jaká externí zařízení lze připojit. Přesněji, maximální datovou propustnost, napájecí proudy, apod. USB 3.0 je zpětně kompatibilní s USB 2.0, USB 1.1 a USB 1.0. Teoretická maximální rychlost dosahuje až 5 Gbps.

Pokud se podíváme na slibované vlastnosti, nalezneme v popisu následující řádky:

  • USB3.0 chip, true high-speed chip supports data transmission; Full speed 480Mbps, support 1TB hard drive
  • (Hi-speed) USB3.0 interface, the theoretical maximum rate of up to 5Gbps, backward compatible with USB 3.0 / 2.0 / 1.1 / 1.0 standard

Na samotném zařízení je vidět znatelný velký text USB 3.0, veškeré konektory, v typické modré barvě pro USB 3.0, obsahují všech devět pinů.

Již po pouhém rozebrání je zřetelně patrné připojení up-link konektoru, který slouží pro připojení k PC, pomocí čtyřžilového kabelu. Rozhraní USB 3.0 nicméně používá 9žilový kabel.

Podíváme-li se ale detailně na zapájený řídící obvod, uvidíme označení FE1.1S USB 2.0 HUB (datový list obvodu). Jedná se o čtyřportový řadič USB verze 2.0, který podporuje maximální přenosovou rychlost 480 Mbps.

Obvod FE1.1S vyžaduje pro svoji činnost pouze několik okolních součástek, a proto jej nalezneme v řadě podobných jednoduchých produktů.

USB hub je v systému identifikován jako 1a40:0101 Terminus Technology Inc. Hub:

Jelikož neobsahuje konektor pro připojení externího napájecího napětí, jsme při použití omezeni spotřebou v součtu 500 mA na všech připojených zařízeních. To jej předurčuje pro použití pouze s nízkospotřebovými produkty, jako jsou myši, klávesnice, bluetooth zařízení a flash disky. Zapojovat např. HDD nebo DVB-T může díky jejich větší spotřebě způsobit problémy se stabilitou a ztrátu přenášených dat. Nelze doporučit ani nabíjení mobilního telefonu nebo powerbanky.

V mém případě má být USB Hub použit pouze pro USB 2.0 (podpora USB3.0 měla být jako bonus do budoucna), a proto absence super-speed (USB 3.0) vlastností nevadí. Příslušné konektory hodlám odpájet, a veškerá zařízení připojovat pouze pomocí krátkých kabelů bez konektorů. Nicméně vlastnost uvedené v produktovém popisu jsou velmi zavádějící a přímo lživé.

Jen je škoda, že správné informace o výrobku nelze nikde nalézt a ověřit. Naštěstí byl ale USB Hub zakoupen na portálu eBay, a včasná reklamace vedla ke vrácení celého finančního obnosu, který činil cca 60 Kč.

Čemu se tedy při nákupu vyhnout? Zařízením označovaným podobně jako „High Speed 4 Ports USB 3.0/2.0 External Hub Adapter“, které vypadají jako na obrázcích výše. Samozřejmě je možné, že jsou/budou dostupná i taková, která jsou s USB 3.0 kompatibilní. To ale vždy s jistotou zjistíme až po jejich samotném doručení…

Leave a Reply