Nový web

Je několik důvodů proč jsem se rozhodl založit tuto internetovou prezentaci. Jedním z nich je vytvoření nějaké funkční stránky, která by byla umístěna na mnou vlastněnou doménu, či zápisník pro různé projekty a poznámky. Napadá mě ještě jeden důvod, a tím je sdílení znalostí a realizací mých nápadů s ostatními.

Starý web

Když jsem přemýšlel o tom, kdy započalo mé přispívání do Internetu, nedalo mi to a podíval jsem se do starých archívů mé práce. Ano, většinu své soukromé tvorby archivuji. Ta většina znamená vše, tedy bez vyložených zbytečností a poztrácených či omylem smazaných informací – více méně už jsou to spíš jen data. Jsem člověk sentimentální a jednou za několik let se rád podívám, jaké jsem měl nápady, co jsem realizoval a zcela se udivuji posunem vpřed ba kupodivu i vzad…

web_1999Píše se 25. května 1999, 344 let po nalezení Titanu, největšího měsíce planety Saturn, matematikem a vědcem Christiaanem Huygensem. Příhodný datum a přec náhoda. To byl první den, kdy jsem uložil svoji první internetovou prezentaci. Po těch letech nikde dostupná není, ale byl to první veřejný začátek. Začátek statický s náznakem fungujícího využití javascriptu. V té době šlo o jednoduché manipulace s texty a grafikou. Něco takového jako dnešní jQuery by nebylo na čem provozovat.

Od té doby jsem vytvořil několik dalších „uměleckých“ děl, ale už pro mého zaměstnavatele.

Dost z historie! Je tu nový web…

Nový redakční systém

Prvním úkolem bylo vybrat vhodný CMS, tedy systém pro správu obsahu.

Možností je hned několik. Od vytvoření vlastního produktu, přes instalaci a konfiguraci již existujícího řešení nebo využití některé z on-line služeb. Zamyšlení to nebylo vskutku jednoduché, protože začít vytvářet obsah v nějakém prostředí a následně přecházet kvůli chybějícím vlastnostem na jiné může zapříčinit celkovou demotivaci a opuštění již rozdělané práce.

Vytváření vlastního systému na tzv. zelené louce může mít výhodu ve flexibilitě, ale pokud není projekt správně tvořen, tedy např. bez existence rozumného frameworku, dříve nebo později se dostane vývoj do místa, ze kterého se nelze jednoduše vrátit a dělat v prostředí potřebné změny. Samotný vývoj není jednoduchý a jeho časová náročnost určitě nepřinese kýžené výsledky. Záleží ovšem na požadavcích na nasazované řešení.

Á propos, požadavky…

Pro výběr systému je potřeba vydefinovat alespoň základní požadavky, kterých se budeme dále držet, protože jak jsem již uvedl, jejich změna může vést k nutnosti přejít na nějaké jiné řešení, což nemusí být již jednoduchým krokem. Proto tento krok nelze opomenout a je nutné mu věnovat náležitý čas. Jaké řešení vybereme je tedy z velké části výsledkem námi vytvořeného seznamu vlastností, které bychom chtěli používat, anebo se nám z nějakého důvodu líbí. Není důvod zabývat se striktně pragmatickými či materialistickými důvody proč tu nebo onu vlastnost mít/nemít. Trocha vlastní fantazie a nápaditosti nás pomůže odlišit od, na první pohled, podobných pokusů.

Co bylo na mém seznamu?

  • Jednoduchý a uživatelsky přívětivý nástroj,
  • bezpečnost,
  • modularita,
  • možnost změny vzhledu,
  • možnost doprogramování potřebných nástrojů,
  • jednoduchá údržba, upgrade a zálohování,
  • WYSIWYG,
  • komentáře,
  • galerie obrázků,
  • správa uživatelů a oprávnění,
  • fórum,
  • PHP,

Pokračování výběru

Pohledem na výše uvedené jsem ihned zavrhl možnost naprogramování vlastního řešení. „Já jej chci právě teď a né se pachtit dva roky,“ pomyslel jsem si. A tak zůstávají další dvě možnosti. Jednou je nasazení něčeho úspěšného s podporou, a druhou možností je využití on-line služby. U on-line služby asi nebudu schopen do systému doprogramovat vše co bych časem chtěl a vlastní server s veřejnou IP adresou mám. Proč tedy nevyužít toho? Jediným důvodem proč ne je obava o bezpečnost serveru. Každý produkt skrývá nějakou bezpečnostní hrozbu a v případě většího řešení toto riziko ještě narůstá. Nejsem sice paranoidní, ale pravidelně server zálohuji, updatuji a ručně kontroluji logy. I proto jsem nakonec zvolil možnost nasazení na vlastní server. Ještě před samotnou instalací zbývá poslední věc, a tou je výběr produktu.
Produkt

Z pohledu výběru produktu je potřeba opět se podívat na seznam požadavků, vytvořit priority, a… najít průnik. Dají se dělat tabulky, kreslit grafy, vytvářet analýzy. Já vybíral ze třech produktů:

  • Drupal,
  • Joomla,
  • WordPress.

Po opravdu dlouhém vybírání jsem došel k názoru, že všechny tři jsou natolik kvalitní, stabilní a používané systémy, že s nasazením a modifikacemi nebudu mít, i přes moji neznalost, větší problém. Vítězem se ale může stát jen jediný a tím je WordPress. A proč? Inu, původně to byl Drupal, ale po peripetiích s hledáním vhodných zásuvných modulů, které aktivně někdo spravuje, jsem zjistil, že to asi nebyla nejlepší volba.

Instalace

new_serverNasazení proběhlo na serveru Raspberry Pi s OS Debian 7.8 a jádrem Linux. O instalaci se nemá cenu moc rozepisovat, protože proběhla běžným, na wiki popsaným, způsobem a nevyskytl se jediný problém, který by si zasloužil pozornost.

Závěr

Vybráno, nasazeno a prvotně nastaveno. Tedy vzhůru do tvoření více či méně užitečného obsahu…

Leave a Reply