Nová vlastnost Windows 10 – Portál zařízení

Windows 10 - Portal zarizeni - PerformanceNovinkou v novém sestavení Windows 10 je tzv. Portál zařízení (Windows Device Portal), který je určen pro vzdálené ladění a nastavení tohoto operačního systému přes webové rozhraní nebo USB. Mezi další vlastnosti patří např. možnost zobrazení aktivních úloh, výkonnostních statistik, informací o síti, instalovaném zařízení a práce s aplikacemi. Nástroj je vhledem k ekosystému Windows 10 možné používat i na HoloLens, IoT, Xbox a Windows Phone.

Portál zařízení je postaven na technologii REST API, a proto zde existuje možnost naprogramování vlastního rozhraní nebo nástrojů.

Kromě zmíněných možností ovládání a zobrazení informací, lze také vzdáleně zařízení restartovat nebo vypnout.

Aktivace

Podobně jako v případě Ubuntu, je tato funkcionalita dostupná pouze ve vývojářském režimu, který se aktivuje v nastavení Windows.

Windows 10 - Portal zarizeni - aktivaceZ bezpečnostních důvodů máme možnost zvolit ověření připojení uživatelským jménem a heslem. Tuto kombinaci si můžeme vybrat jakoukoli, protože je nezávislá na standardních uživatelských kontech vytvořených ve Windows. Současně je vhodné upozornit, že přístup je v celém systému pouze jeden.

Práce s portálem

Portál zařízení rozhodně nesupluje funkce vzdálené plochy, ale slouží pro jednoduchý přístup ke specifickým vlastnostem a možnostem operačního systému.

Základní přístup je poskytován skrze internetový prohlížeč. Po aktivaci portálu je zobrazen seznam síťových rozhraní s IP adresami a HTTP/HTTPS portem (50080/50443). Zadáním konkrétního URL do prohlížeče, a následně i přihlašovacích údajů, získáme přístup k portálu.

Cíloví uživatelé

Ač je možné Windows 10 za pomoci portálu částečně ovládat, funkcionalita je určena především vývojářům pracujících na aplikacích pro konkrétní operační systém. Těm ostatním může pomoci ve sběru informací o pádech, případně jako jednoduchý nástroj pro rychlé zjištění stavu zařízení s následným provedením určité akce, která je přes portál dostupná.

Leave a Reply