Nativní Ubuntu ve Windows 10 build 14316

Windows-UbuntuS Windows verze 10 přinesl Microsoft každému uživateli do té doby nevídanou možnost zkoušet vývojové verze operačního systému ještě před jejich uvedením ve stabilním stavu. V momentálně posledním sestavení 14316 jsme se dočkali ještě před několika lety takřka nemožného. Tím je integrace GNU/Linux přímo v operačním systému. Tato podpora nicméně není zapnuta automaticky, ale je nutné ji aktivovat jako vlastnost systému. Na tomto duálním ekosystému spolupracuje Microsoft s vydavatelem nejrozšířenější linuxové distribuce Ubuntu, společností Canonical.
O tom, co nám může přítomnost Ubuntu ve Windows 10 nabídnout lze vést rozsáhlé debaty. Můžeme si ale vzít za příklad projekt Wine, díky kterému lze spouštět aplikace Windows v prostředí linuxu a jiných operačních systémech. Architektura Wine je ale rozdílná.

Stav integrace

Momentálně je k dispozici Ubuntu 14.04.4 LTS (jessie/sid). Prvotní instalace zabírá cca 530 MB diskového prostoru a je k dispozici pouze pro uživatele, který tuto instalaci provedl. Tzn. každý uživatel, který instalaci provádí, má vlastní oddělený systém od ostatních, tedy vlastní linuxový obraz.

Do systému se nikterak nepřihlašuje, přístup je možný spuštěním příkazu bash. Ve výchozím stavu pracuje uživatel pod unixovým uživatelským účtem root. Díky tomu, a dalším nuancím, lze odvodit, že je Ubuntu pod Windows je určeno zejména pro vývoj linuxových aplikací a spouštění binárních souborů.

Ubuntu ve Windows

Pokud nás zajímá jedna z nejdůležitějších součástí systému, linuxové jádro, dostaneme se k verzi 3.4.0:

Jak výše uvedený výstup ukazuje, můžeme spouštět binární soubory přeložené pro architekturu x86_64.

K dispozici je na mém systému 1 GB RAM (pravděpodobně bude možné tuto velikost nastavit – OS Windows může alokovat až cca 8 GB):

Na systém, kde běží pouze initbash, je spotřeba paměti (342 MB) docela velká.

O obecném stavu se můžeme přesvědčit výpisem z několika souborových systémů:

A můžeme pokračovat dále:

Problémy integrace

Pokud uvážíme, že se jedná první veřejný preview, je integrace dotažena přibližně do půlky. Nástrojem apt je možné provádět instalační úkony, ale celková použitelnost je značně omezena. Co bychom ale čekali, přihlásili jsme se do „demo“ programu a máme k dispozici prvotní nástřely, které často částečně nebo zcela nefungují.

Momentálně není dotažena ani základní práce na textové konzole. Pokud nainstalujeme například Midnight Commander, není ve výchozím stavu možné pohybovat kurzorem. To je dáno pravděpodobně technikou, jakou Windows pracuje s textovým režimem. Od Windows 7/8 bylo v tomto směru provedeno mnoho změn (zejména změna velikosti okna tažením za okraj), ale několik kroků k dokonalosti stále chybí.

Pokud nás zajímají otázky ohledně přístupu k datové síti, nějaké možnosti zde jsou a např. nástroj apt dokáže z internetu stahovat a následně instalovat softwarové balíčky, ale pomocí standardních nástrojů jako ip nebo ifconfig nejsme schopni se sítí zobrazit stav či jinak pracovat.

Podobný stav jako síťová zařízení nalezneme u připojených souborových systémů:

Copak se to stalo při přemountování rootu z ro na rw?

Instalace

Pokud nás výše zmíněné neodradilo, můžeme provést vlastní instalaci Ubuntu. Postup je velice triviální. Prvotním předpokladem je instalace Windows 10 x64, sestavení 14316. To je k dispozici pouze v programu Windows 10 Insider Preview. Po nezbytné proceduře přihlášení k programu, ve Windows povolíme stahování sestavení Insider Preview.

Windows Settings -> Aktualizace a zabezpečení -> Windows Update -> Upřesnit možnosti

Po vyhledání aktualizací by se měla zobrazit právě verze 10 Insider Preview. Její velikost pro stažení je cca 3 – 4 GB a jedná se o kompletní instalační obraz Windows 10. Časový interval, kdy se nám tato verze mezi aktualizacemi po připojení do programu Insider Preview objeví, může trvat až několik hodin.

Dalším krokem je povolení přístupu k vývojářským funkcím:

Windows Settings -> Aktualizace a zabezpečení -> Pro vývojáře

Ubuntu ve Windows - instalace 3

Následně zapneme funkci Windows Subsystem for Linux (Beta)

Ovládací panely -> Programy -> Zapnout nebo vypnout funkce systému Windows

Ubuntu ve Windows - instalace 4

Po restartu se ve Start menu zobrazí nový zástupce Bash on Ubuntu on Windows. Po jeho spuštění můžeme přejít k automatickému stažení a instalaci základu Ubuntu do prostředí WIndows.

Aplikační adresář s nainstalovaným Ubuntu nalezneme v cestě %USERPROFILE%\AppData\Local\lxss.

Instalaci a odinstaci Ubuntu můžeme provádět také z příkazové řádky pomocí nástroje lxrun:

Logické otázky

Při bližším zkoumání Ubuntu na Windows 10 mě napadají rozličné otázky, na jejichž zodpovězení bude nutné nějaký čas počkat.

  1. Zůstane podpora Ubuntu ve Windows nebo dojde k odstranění?
  2. Bude systém automaticky upgradován aktualizačním systémem Windows nebo bude nutné tuto operaci provádět ručně?
  3. Bude Ubuntu provázanější s Windows?
  4. Stane se konzolový režim použitelnějším?
  5. Můžeme se těšit na provázání v v případě grafického rozhraní?
  6. Dojde k bližší integraci Ubuntu a Windows na úrovni hardwarové abstraktní vrstvy a hardware obecně?
  7. Bude přidána kompletní podpora systemd?

Závěr

Momentální stav integrace Ubuntu do Windows, je spíše ukázkou toho, že to Microsoft myslí vážně a určitou část této strastiplné cesty má za sebou. Uvidíme v několika dalších sestaveních, zda dojde k odstranění stávajících problémů a Ubuntu se stane použitelnějším. V současné době je rozhodně lepší volbou instalace linuxu ve virtuálním prostředí, např. Hyper-V.

Neházejme ale flintu do žita, mě se tento nápad líbí a jsem jeho fanouškem…

Leave a Reply