Aktualizace operačního systému Windows Vista v roce 2020

Rozšířená podpora operačního systému Windows Vista byla ukončena v roce 2017, nicméně tento systém lze stále instalovat a aktualizovat alespoň s posledním vydáním bezpečnostních aktualizací právě z roku 2017. Proč ale něco takového v dnešní době provádět, když můžeme stále využít také už nepodporovaný, ale přeci jenom modernější systém Windows 7?

Ještě stále používám starý a řekněme fosilní mobilní telefon Samsung SGH-U900. Pro jeho správu se používá software Samsung PC Studio, který pochází někdy z roku 2008 a byl vytvořen pouze pro Windows architektury x86 (x32). Bohužel poslední verzí operačního systému Windows, kde software a ovladače „bez problémů“ fungují je Windows 7 x86 (ovladače ale nejsou digitálně podepsané, nebo mají staré podpisy, a proto je tato podpora problematická).  Jelikož vlastním jednu starou licenci Windows Vista, chtěl jsem využít možnosti dále spravovat svůj telefon alespoň ve virtuálním prostředí VMware Workstation.

Instalace a aktivace Windows Vista, stejně jako software PC Studio, problém není. Pokud se ale pokusíme Windows aktualizovat přes kanál Windows update, dostaneme se do nikdy nekončícího cyklu – systém se není schopen aktualizovat.

Řešením problému je ruční stažení a instalace několika aktualizací přímo z portálu společnosti Microsoft.

Ruční stažení aktualizací

V tomto kroku musíme stáhnout několik aktualizačních balíčků, které později nainstalujeme.

Tyto aktualizace stáhneme na nějakém modernějším systému, protože Čerstvě instalované Windows Vista nepodporují potřebné šifrovací algoritmy.

Předpokládám, že jsme instalovali Windows Vista s integrovaným SP 1 (service pack). Pokud máme systém s SP 2, následující krok přeskočíme.

  1. Pro naši architekturu (x86/x64) stáhneme SP 2 KB948465
  2. Stáhneme instalaci Internet Explorer 9
  3. Stáhneme aktualizaci zabezpečení IE9 KB3124275
  4. Stáhneme aktualizaci zabezpečení KB3183431
  5. Stáhneme aktualizaci zabezpečení KB3193418
  6. Stáhneme aktualizaci zabezpečení KB3194371
  7. Stáhneme aktualizaci zabezpečení KB3205638
  8. Stáhneme aktualizaci zabezpečení KB4012583
  9. Stáhneme aktualizaci zabezpečení KB4015195
  10. Stáhneme aktualizaci zabezpečení KB4015380
  11. Stáhneme aktualizaci zabezpečení KB4014661

Instalace aktualizací

Pokud máme aktualizace stažené, překopírujeme je na náš nově nainstalovaný systém Windows Vista.

Nyní v nastavení Windows update zakážeme vyhledávání aktualizací. To proto, že při ručním instalací námi stažených aktualizací se systém pokouší vyhledávat novější verze. Protože má náš systém právě s tím problémy, byl by s ruční instalací problém.

Nyní postupně nainstalujeme všechny aktualizace, které jsme stáhli. Instalujeme je v pořadí stažení dle předchozí kapitoly. V případě, že jsme vyzváni k restartu počítače, restartujeme,  a následně pokračujeme další aktualizací ze seznamu.

Dokončení aktualizace systému

Pokud máme všechny aktualizace nainstalovány, můžeme zkusit vyhledat a následně nainstalovat vše nalezené. Nyní už by vše mělo pracovat správně.

Musíme ale počítat s tím, že poslední dostupné aktualizace pro Windows Vista jsou z roku 2017.

Vyčištění aktualizací

Bohužel ve Windows Vista neexistuje komplexnější nástroj pro vymazání starých aktualizačních souborů, jako ve Windows 10. Nicméně, můžeme zkusit použít nástroje CleanmgrCompcln.

Problémy s aktualizačním systémem

Nejjednodušší cestou je zkusit opravit poškozené souboru nástrojem SFC.

Leave a Reply